Fekete-fehér kép: A VKK központbna egy asztalnál ülő kiképző és egy hölgy épp az felékszítésről beszélgetnek

A vakvezető kutyával történő közlekedés szabályait, módját, a vakvezető kutyát használó látássérült jogait, a kutya egészségi állapotával és jólétével és a közlekedésbiztonsági vizsgával kapcsolatos tudnivalókat egy úgynevezett Átadó tanfolyamon sajátítja el a frissen kiképzett vakvezetőkutyát átvevő gazda.

Az Átadó tanfolyam

kép: egy kiképző épp megmutatja a helyes fehérbot tartását egy leendő vakvezető kutya tulajdonosnakAz Átadó tanfolyamot az első ízben vakvezető kutyát kapó látássérültek az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központban végzik el. A tanfolyam bentlakásos és általában 5 napig tart. Igény, vagy szükség esetén az időtartama ettől eltérhet. Napi 8 órában, az adott kutya kiképzője oktatja a látássérültet, megtanítva neki az összes vezényszót, amivel a kutya irányítható, a kutya jelzéseinek értelmezését, a póráz, hámfogó és fehérbot használatát. Sokat gyakorolják a közlekedést valós környezetben, kipróbálva minden lehetséges szituációt. A kiképző feladata továbbá az is, hogy megtanítsa a vak gazdának, hogy miként ápolja és tartsa tisztán a kutyát és a kutya közvetlen környezetét.

A látássérült gazda az Átadó tanfolyamon állatorvostól tanulja meg felismerni, ha a kutya egészségi állapotában valamilyen negatív változás következik be, illetve azt, hogy adott esetben mit kell tenni. Fontos része a tanfolyamnak az is, hogy a vakvezető kutyát használni jogosult látássérült tisztába kerüljön azokkal a speciális jogokkal és kötelezettségekkel, amik őt a segítő kutya használata közben megilletik, és terhelik.

Aki már gyakorlott vakvezető kutyás és idős kutyáját váltja fel az új, indokolt esetben saját lakhelyén veheti át az új vakvezető kutyát és ott részesül oktatásban. Az átadó tanfolyam ad alkalmat a kutyának arra, hogy megszokja új gazdáját.

Felkészítés közlekedésbiztonsági vizsgára

Miután az Átadó tanfolyamot elvégezte a látássérült, hosszas gyakorlás várja. Saját lakókörnyezetében, általa a valóságban gyakran és ritkábban használt útvonalakon gyakorolja a vakvezető kutyás közlekedést a kutya kiképzője, valamint szükség esetén mozgástréner (tiflopedagógus) közreműködésével. Amikor a kiképző (illetve a mozgástréner) és a látássérült is úgy ítéli meg, hogy teljesen felkészült a gazda – kutya páros a vizsgára, egy független vizsgabizottság előtt vizsgát tesznek.