Mit tud egy vakvezetőkutya, És mit nem?

Kép: Egy férfi vakvezetőkutyájával és egy fehérbottal, épp átsétál egy gyalogosátkelőn.A vakvezetőkutya feladata, hogy a látássérült embert biztonságosan vezesse a közúti forgalomban. Megállással jelzi az akadályokat, majd biztonságosan kikerüli azokat, utat keres bonyolultabb akadályok, például útlezárások vagy a járdán parkoló autók esetén, valamint meghatározott objektumokat, például gyalogátkelőt, lépcsőt, ajtót, buszmegállót, ülőhelyet stb. megkeres és bejelez a gazda részére.

A vakvezetőkutya nem taxi és nem GPS, vagyis nem vezeti el a gazdát A pontból B pontba, a látássérült gazdának kell tudnia tájékozódni és a megfelelő vezényszavakkal irányítani a kutyát. A kutya nem tesz mást, mint akadálytól akadályig biztonságosan elvezeti a látássérült személyt.

A kutyák színlátása nem teljesen bizonyított, de nem csak ez az oka annak, hogy a vakvezetőkutya nem a jelzőlámpa színétől függően kel át gazdájával a zebrán, hanem a gazdának kell tudnia a forgalom és/vagy a beszélő jelzőlámpa hangját figyelve, hogy mikor kelhetnek át a zebrán. A vakvezetőkutya természetesen nem tudja leolvasni a tömegközlekedési eszközök viszonylatszámát, ebben a helyzetben a látássérült személynek kell segítséget kérnie. Vészhelyzetben a vakvezetőkutya „értelmes engedetlenséget” mutat, vagyis szükségszerűen felülbírálja a gazda döntését, ezzel megvédve annak testi épségét.

Miről lehet felismerni egy vakvezetőkutyát?

A vakvezetőkutyák legfontosabb ismertető jele a hám, amit munka közben folyamatosan viselnek. Az MVGYOSZ által kiképzett vakvezetőkutyák hámja egységesen piros színű, és látható rajta a kiképző intézmény logója. A vörös kereszt, mint a vakvezetőkutya megkülönböztető jelzése ma már nem elfogadott!

kép: egy képzett vakvezetőkutya épp most kisérte át a gazdáját egy forgalmas út testen

Ha a kutyán rajta van a hám, akkor dolgozik; még abban az esetben is, ha éppen nem vezeti a gazdáját, hanem helybenmaradásban várakozik. Ilyenkor a kutyával kontaktusba kerülni, például szólítgatni, hívogatni, etetni vagy simogatni tilos! Ha a kutya nem viseli a hámot, akkor nem dolgozik – ilyenkor ugyanolyan kutya, mint a többi, legfeljebb engedelmesebb, szófogadóbb. Etetni viszont ekkor is szigorúan tilos, illetve legfeljebb a gazda engedélyével szabad.

A vakvezetőkutya igazolvánnyal rendelkezik, melyet az oltási könyvvel együtt a gazda köteles mindig magánál tartani. Ez jogosítja fel arra, hogy a segítőkutyákra vonatkozó jogi szabályozásnak megfelelően gazdájával együtt bárhova bemehessen, hogy a közösségi közlekedés járművein ingyenesen és szájkosár nélkül utazhasson.

A kiképzett és levizsgázott vakvezetőkutyák listája megtalálható a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) honlapján (www.matesze.hu).

Nem segédeszköz, hanem társ

Kép: Egy mosolygós hölgy épp egy kanapén ülv és a vakvezetőkutyája az ölében fekszik.

Elengedhetetlen a jó és szoros kapcsolat a látássérült gazda és vakvezetőkutyája között.

A vakvezetőkutya nem eszköz, hanem élőlény, társa egy látássérült embernek élete végéig, ezért gazdájának nem csupán dolgoztatnia kell őt,  hanem biztosítani számára a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, játékos mozgást,  szeretetet, és az állatorvosi ellátást is.