GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GY.I.K.)

kép: vakvezetőkutya különböző méretű és színű kérdőjelekkel a feje fölött

Pontos adatot nem lehet megadni, ezért becsléssel igyekszünk meghatározni ezt a számot. Ehhez figyelembe kell venni a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi népszámlálási adatai szerinti látássérült emberek számát (kb. 44.000 fő), továbbá azt, hogy minden 100 látássérült emberből átlagosan 2 nyújt be vakvezetőkutya iránti igénylést, közülük pedig minden második alkalmas arra, hogy önállóan tájékozódjon és képes legyen gondját viselni egy vakvezetőkutyának, így tehát a becsült szám 440.

Onnan, hogy látássérült gazdája kiadja a vezényszót. Hogy mikor indul el a vakvezetőkutya, azt nem ő dönti el, hanem minden esetben a gazdája.

 Alapvetően az adott egyed fizikai, mentális és egészségügyi tulajdonságai, képességei határozzák meg, hogy alkalmas-e egy látássérült személy segítésére. Egy vakvezetőkutya nem lehet ijedős, képesnek kell lennie akár 50 különböző feladatot vezényszóra végrehajtani, több lépéssel előre kell tudnia gondolkodni. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy irányba húzza az általa vezetett látássérült embert, nem lehet agresszív sem más kutyákkal, sem más állatfajtákkal, sem emberekkel szemben. Hajlandónak kell lennie „felvenni a munkát” bármikor, amikor azt a gazdája igényli, illetve ki kell bírnia a tétlenséget addig, amíg feladatot nem kap. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a labrador retriever fajtájú kutyák között – megfelelő tenyésztési háttér esetén – arányaiban véve sok egyed lehet alkalmas a vakvezetőkutya-vizsgára történő felkészítésre. Egyes labradoodle kutyák is kiképezhetők segítőkutyának, akár vakvezetőnek is.

Külföldön is első helyen a labrador retriever áll, de az Egyesült Államokban létezik még németjuhász-tenyészet, amelynek egyes egyedei alkalmasak vakvezetésre. Németországban fellelhetők skótjuhászok és nagyuszkárok is a vakvezetőkutyák között.

Ha vezetőhám van rajta, akkor nem. Ha vezet, fekszik, ül, vagy áll a vakvezetőkutya, akkor is „dolgozik”, vagyis a gazdája akaratának megfelelően cselekszik, szolgálatban van. Ilyenkor sem szabad simogatni.

Ha csak nyakörv van rajta, akkor meg kell kérdezni a gazdáját, hogy szabad-e megsimogatni. Ha megengedi, akkor természetesen meg lehet simogatni.

Érettségi vizsga után első lépésként a Habilitációs kutya kiképzője OKJ tanfolyam teljesítése a cél. Ha ez sikerült, akkor a Vakvezetőkutya kiképzője (OKJ) tanfolyamot is sikeresen teljesítve lehet valaki vakvezetőkutya-kiképző.

Vakvezetőkutyát olyan látássérült ember kaphat, aki igénylést nyújt be, ha látna, akkor is lenne kutyája, képes a tájékozódásra, vakvezetőkutya nélkül is képes önállóan közlekedni, képes egy kutya fizikai, mentális és érzelmi szükségleteit kielégíteni, alkalmas a vakvezetőkutyával történő közlekedés, az ezzel járó jogok és kötelességek elsajátításárakövetkezetesen betartja a kiképzői utasításokat, megbecsüli, használja és gondozza a vakvezetőkutyát.

Hasonló, mint amikor az autó sofőrje mellett ülő utas  menet közben elforgatja a kormányt.

Elterelődik a kutya figyelme, az őt megsimogató emberre irányul és nem arra, hogy a látássérült gazdáját segítse.

A vakvezetőkutya munkakutya. Feladata az is, hogy ha a gazdája leejt valamit, akkor felvegye és ezt a szájával teszi. Ha szájkosarat viselne, ezt a feladatot nem tudná végrehajtani.

Mivel munkakutya, akkor is tennie kell a dolgát, ha nagy meleg van, nem tudja emiatt otthon hagyni a gazdája. És – mint minden kutya – lihegéssel hűti magát, vezető munka közben is. A szájkosár pedig korlátozza a lihegés lehetőségét.

Jogszabályok  is rendelkeznek arról, hogy a segítőkutyák a közösségi közlekedési eszközökön szájkosár nélkül utazhatnak.

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központban úgy zajlik a vakvezetőkutya-kiképzés, hogy a kiképzők fehérbotot is használnak. A bot helyzete segít a kutyának a vezetett emberrel együtt a haladáshoz szükséges út szélességének meghatározásában, a kutya által vezetett személynek pedig segít a kutya által jelzett akadályok felismerésében. A fehérbot használatának módja a vakvezetőkutya mellett eltér attól, ahogy a fehérbotot a kutya nélkül közlekedő vak emberek használják.

A botlással, eleséssel összefüggő balesetektől megvédi.  Rossz szándékkal közeledő embereket megharapni azonban nem fog, mivel nem mutathat agressziót sem ember, sem állatok irányában. Évek óta egy „falkában” élő gazda és vakvezetőkutyája között kialakulhat olyan kötelék, amikor a kutya – ha megérzi a negatív energiájú közeledést – fenyegetően lép fel a rosszakaróval szemben, de ez elég ahhoz, hogy harapásos esetről senkinek se kelljen beszámolnia.

Ha a felkínált segítséget elfogadja, akkor igen. Bővebb információ a segítségnyújtásról itt olvasható.