GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GY.I.K.)

kép: vakvezetőkutya különböző méretű és színű kérdőjelekkel a feje fölött

Pontos számot nem lehet megadni. Becsléssel lehet meghatározni a számot. Ehhez figyelembe kell venni a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi népszámlálási adatai szerinti látássérültek számát (kb. 44.000 fő) és azt, hogy minden 100 látássérültből átlagosan 2 nyújt be vakvezető kutya iránti igénylést. közülük minden második alkalmas arra, hogy önállóan tájékozódjon és képes legyen gondját viselni egy vakvezető kutyának. Így ehát a becsült szám 440.

Onnan, hogy látássérült gazdája kiadja a vezényszót. Hogy mikor mikor indul el a vakvezetőkutya, azt nem ő dönti el, hanem minden esetben a gazdája.

 Alapvetően az adott egyed fizikai, mentális és egészségügyi tulajdonságai, képességei határozzák meg, hogy alkalmas-e egy látássérült segítésére. Egy vakvezető kutya nem lehet ijedős, képesnek kell lennie akár 50 különböző feladatot vezényszóra végrehajtani, több lépéssel előre kell tudnia gondolkodni. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy irányba húzza az általa vezetett látássérültet, nem lehet agresszív sem más kutyákkal, sem más állatfajtákkal, sem emberekkel szemben. Hajlandónak kell lennie „felvenni a munkát” bármikor, amikor azt a gazdája igényli, illetve ki kell bírnia a tétlenséget addig, amíg feladatot nem kap. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Labrador retriever fajtájú kutyák között – megfelelő tenyésztési háttér esetén – arányaiban véve sok egyed lehet alkalmas a vakvezető vizsgára történő felkészítésre. Egyes Labradoodle kutyák is kiképezhetők segítőkutyának, akár vakvezetőnek is.

Külföldön is első helyen a Labrador retriever áll, de az Egyesült Államokban létezik még Németjuhász tenyészet, melynek egyes egyedei alkalmasak vakvezetésre, Németországban fellelhetők Skótjuhászok és Nagyuszkárok is a vakvezető kutyák között.

Ha vezető hám van rajta, akkor nem. Ha vezet, fekszik, ül, vagy áll a vakvezető kutya, akkor is „dolgozik”, vagyis a gazdája akaratának megfelelően cselekszik, szolgálatban van. Ilyenkor sem szabad simogatni.

Ha csak nyakörv van rajta, akkor meg kell kérdezni a gazdáját, hogy szabad-e megsimogatni? Ha megengedi, akkor meg lehet simogatni.

Érettségi vizsga után el kell végezni egy Habilitációs kutya kiképzője OKJ tanfolyamot. Ha ez sikerült, akkor el kell végezni a Vakvezető kutya kiképzője OK) tanfolyamot is.

Vakvezető kutyát olyan látássérült kaphat, aki igénylést nyújt be, ha látna, akkor is lenne kutyája, képes a tájékozódásra, vakvezető kutya nélkül is képes önállóan közlekedni, képes egy kutya fizikai, mentális és érzelmi szükségleteit kielégíteni, alkalmas a vakvezető kutyával történő közlekedés, az ezzel járó jogok és kötelességek elsajátításárakövetkezetesen betartja a kiképzői utasításokat, megbecsüli, használja és gondozza a vakvezető kutyát.

Hasonló, mint amikor az autó sofőrje mellett ülő utas  menet közben elfogatja a kormányt.

Elterelődik a kutya figyelme, az őt megsimogató emberre irányul és nem arra, hogy a látássérült gazdáját segítse.

A vakvezető kutya munkakutya. Feladata az is, hogy ha a gazdája leejt valamit, akkor felvegye és ezt a szájával teszi. Ha szájkosarat viselne, ezt a feladatot nem tudná végrehajtani.

Mivel munkakutya, akkor is tennie kell a dolgát, ha nagy meleg van, nem tudja emiatt otthon hagyni a gazdája. És – mint minden kutya – lihegéssel hűti magát, vezető munka közben is. A szájkosár pedig korlátozza a lihegés lehetőségét.

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központban úgy zajlik a vakvezető kutya kiképzés, hogy a kiképzők fehérbotot is használnak. A bot helyzete segít a kutyának a vezetett emberrel együtt a haladáshoz szükséges út szélességének meghatározásában, a kutya által vezetett személynek pedig segít a kutya által jelzett akadályok felismerésében. A fehérbot használatának módja a vakvezető kutya mellett eltér attól, ahogy a fehérbotot a kutya nélkül közlekedő vakok használják.

A botlással, eleséssel összefüggő balesetektől megvédi.  Rossz szándékkal közeledő embereket megharapni azonban nem fog, mivel nem mutathat agressziót sem ember, sem állatok irányában. Évek óta egy „falkában” élő gazda és vakvezető kutyája között kialakulhat olyan kötelék, amikor a kutya – ha megérzi a negatív energiájú közeledést – fenyegetően lép fel a rosszakaróval szemben, de ez elég ahhoz, hogy harapásos esetről senkinek se kelljen beszámolnia.

Ha a felkínált segítséget elfogadja, akkor igen. Bővebb információ a segítségnyújtásról itt olvasható.