Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ

Vakvezetőkutya-kiképző Központ utcafronti bejárat

Létesítmények

Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja 1978 óta működik. Alapítója a magyarországi vakvezetőkutya-kiképzés megálmodója és létrehozója Vitéz Lovag Rithnovszky János. A létesítményt a 70-es évek második felében időt, fáradságot nem kímélve társadalmi munkában építették a KISZ tagjai. A csepeli Kis-Duna partján elterülő terület nagyobbik részén egy, az utcai környezetet szimuláló tanpálya volt gyalogátkelővel, működő jelzőlámpákkal, sorompós vasúti átjáróval, gyalogos felüljáróval és sok hétköznapi akadállyal. Eleinte faházakban, majd a 80-as évek elejétől egy központi tégla épületben rendezték be az öltözőket, irodákat, állatorvosi rendelőt és az átadó tanfolyamok résztvevőinek szobáit.

VKK kennelsor

A kiképzésben részesülő kutyák épített kennelekben kapnak helyet a mai napig is.

A régi tanpálya idő közben elavult és felváltotta egy új, az alapítóról elnevezett korszerű, végtelenített tanpálya.

VKK Tanpálya panorámakép

2015-től kezdődően az MVGYOSZ a kennelsort és a főépületet is több ütemben felújította, korszerűsítette fejlesztette. Többek között az állatorvosi rendelő melletti épületrészben kialakításra került egy, a kutyák műtéti beavatkozások utáni felépülésének és egyéb okok miatti elkülönítésének helyet biztosító, fűtött
– hűtött belső kennel és kutyafürdető is.

A beruházásokat – kivétel nélkül – cél  szerinti adományokból tudta finanszírozni az MVGYOSZ.

Hitvallás, tradíció és innováció

A hely magán viseli az alapító szellemiségét. A célt – azt, hogy minden körülmények között a minőségi vakvezetőkutya-kiképzést kell a mennyiségi elé helyezni – amikor a legnehezebb körülmények között kellett is dolgozni, sem tévesztette szem elől az MVGYOSZ lelkiismeretes csapata.

VKK-csapat

A 90-es években Angliából importált négy fő szakmai (Tenyésztési, Kölyöknevelési, Kiképzési és Utógondozási) program mellett a közelmúltban is értékes információkat hoztak kiképzőink Kanadából, Japánból és az Európai Vakvezetőkutyás Szövetség (EGDF) konferenciájáról.