A vakvezető kutyák sok mindenben segítik gazdáikat. A biztonságos és gyors közlekedésben, a társadalmi beilleszkedésben nyújtanak folyamatos támogatást a látássérülteknek. Különleges tudásuk a kiképzők kemény munkájának eredménye.

A vakvezető kutyákra örömmel és elismeréssel tekintenek gazdáik és minden ember, aki látja őket, miközben munkájukat végzik.

A Vakvezető Kutyák Világnapjának célja, hogy elősegítse a komoly munka ismertségét és elismertségét.

Mikor van a Vakvezető Kutyák Világnapja?

Minden évben április negyedik szerdája a Vakvezető Kutyák Világnapja. Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ esetenként – praktikus okokból –ettől eltérő időpontban, április negyedik szombatján tartja az alkalmat ünneplő rendezvényét.

kép: Naptár amiben be van piros színnel karikázva az április 27.-e

A Vakvezető Kutyák Világnapja története

Az időszámítás szerinti 79-ből származik a legelső, vakokat vezető kutyák létezését bizonyító emlék.

A pompeii ásatások során találtak a vakok segítésére használt vezető kutyákat ábrázoló festményeket.

Az azóta eltelt évszázadok során különböző országokban használtak vakvezető kutyákat, például az ókori Kínában és a középkori Európában is. Az 1700-as és 1800-as évek során a történészek és az antropológusok több utalást találtak vakot vezető kutyára, óvodai versikékben és történetekben.

Az 1800-as évek közepéig nem létezett még vakvezető kutyákat elismerő jogszabály. Először 1838-ban, a brit parlament mentesítette az ebadó alól a vakvezető kutyák gazdáit.

A vakvezető kutyák intézményesített kiképzése az 1900-as évek elején kezdődött. 1934-ben Guide Dogs for the Blind Association néven alapították az első vakvezető kutya kiképző szervezetet Angliában. A II. Világháború megvakult veteránjai között széles körben alkalmaztak vakvezető kutyákat.

Magyarországon – hivatalosan- 1979 óta zajlik vakvezető kutya kiképzés. 2002-ig egyedül az MVGYOSZ végezte a tevékenységet, majd különböző alapítványok és egyesületek is próbálkoztak a dologgal, több-kevesebb sikerrel.

A világnap létezését is az MVGYOSZ vezette be a köztudatba.

Jótékonysági séta a vakvezető kutyákért

Kiképzők gugolnak kutyáikkal egy kifeszített molinó alatt, melyen a jótékonysági séta felirat olvasható

  1. április 27-én Budapesten, a Városligeti tó körül zajlott egy, az MVGYIOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központban zajló tevékenységek támogatását célul kitűző  nagyszabású ünnepi rendezvény, melyet egy hazai sportmárka gyártó és forgalmazó cég szervezett.

További részletek az eseményről itt (is) olvashatók:

Loyalty Séta – Dorko

Jótékonysági séta a vakvezető kutyákért

Több százan sétáltunk együtt a Vakvezető Kutyák Világnapján

Ismét tehetsz egy lépést a vakvezető kutyákért