A vakvezetőkutyák sok mindenben segítik gazdáikat: a biztonságos és gyors közlekedésben, a társadalmi beilleszkedésben nyújtanak folyamatos támogatást a látássérült embereknek. Különleges tudásuk a kiképzők kemény munkájának eredménye.

A vakvezetőkutyákra örömmel és elismeréssel tekintenek nemcsak gazdáik, de minden ember, aki látja őket, miközben munkájukat végzik.

A vakvezetőkutyák világnapjának célja, hogy elősegítse e komoly munka ismertségét és elismertségét.

Mikor van a vakvezetőkutyák világnapja?

Minden évben április negyedik szerdája a vakvezetőkutyák világnapja. Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ esetenként – praktikus okokból – ettől eltérő időpontban, április negyedik szombatján tartja az alkalmat ünneplő rendezvényét.

kép: Naptár amiben be van piros színnel karikázva az április 27.-e

A vakvezetőkutyák világnapja története

Időszámításunk szerint 79-ből származik a legelső, vak embert vezető kutyák létezését bizonyító emlék.

A pompeii ásatások során találtak a vak személyek segítésére használt vezető kutyákat ábrázoló festményeket.

Az azóta eltelt évszázadok során különböző országokban használtak vakvezetőkutyákat, például az ókori Kínában és a középkori Európában is. Az 1700-as és 1800-as évek során a történészek és az antropológusok több utalást találtak vak embert vezető kutyára, óvodai versikékben és történetekben.

Az 1800-as évek közepéig nem létezett még vakvezetőkutyákat elismerő jogszabály, elsőként a brit parlament mentesítette az ebadó alól a vakvezetőkutyák gazdáit 1838-ban.

A vakvezetőkutyák intézményesített kiképzése az 1900-as évek elején kezdődött. 1934-ben Guide Dogs for the Blind Association néven alapították az első vakvezetőkutya-kiképző szervezetet Angliában. A II. Világháború megvakult veteránjai között széles körben alkalmaztak vakvezetőkutyákat.

Magyarországon – hivatalosan – 1979 óta zajlik vakvezetőkutya-kiképzés. 2002-ig egyedül az MVGYOSZ végezte a tevékenységet, majd különböző alapítványok és egyesületek is próbálkoztak a dologgal, több-kevesebb sikerrel.

A világnap létezését is az MVGYOSZ vezette be a köztudatba.

Jótékonysági séta a vakvezetőkutyákért

Kiképzők gugolnak kutyáikkal egy kifeszített molinó alatt, melyen a jótékonysági séta felirat olvasható

  1. április 27-én Budapesten, a Városligeti tó körül zajlott egy, az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központban zajló tevékenységek támogatását célul kitűző  nagyszabású ünnepi rendezvény, melyet egy hazai sportmárka gyártó és forgalmazó cég szervezett.

További részletek az eseményről itt (is) olvashatók:

Loyalty Séta – Dorko

Jótékonysági séta a vakvezetőkutyákért

Több százan sétáltunk együtt a VakvezetőKutyák Világnapján

Ismét tehetsz egy lépést a vakvezetőkutyákért