Mielőtt az egyéves, vagy néhány hónappal idősebb, alkalmasnak ítélt kutyák vakvezetővé képzését elkezdik a szakemberek,többféle szűrő vizsgálaton és felmérésen kell átesniük és azoknak megfelelniük. Sokuknak már a születése is tervezett: az anya- és az apaállatok is egészséges, jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott és mentálisan alkalmas kutyák. A vásárláskor is ezek a fő szempontok, illetve a kiképzők már kölyökkorban is meghatározott viselkedési formák figyelembevételével választják ki a jövendőbeli vakvezetőkutyákat.

Golden retriever kölyökkutyák sétálnak a fűvön

A kölyökkutyákat önkéntesek nevelik fel folyamatos szakmai tanácsadás és kontroll mellett. A kölyöknevelők feladata, hogy a kölyökkutyákat ismertessék meg más kutyákkal, más háziállatokkal, illetve a hétköznapi élet jellemző helyzeteivel, például tömegközlekedés, forgalmas utca, üzletekben való mozgás stb.

A kiképzésre kész kutyák így alkalmassá válnak arra, hogy tömegben és járműveken nyugodtan viselkedjenek, emellett természetesen szobatiszták és barátságosak.

Csoportkép önkéntesekkel

A kiképzés során a kutyák hat hónap alatt megtanulják az alapvető fegyelmezettséget, és a három legfontosabb dolgot, amit egy vakvezetőkutyának tudnia kell. Megállással jelezni az akadályokat, majd biztonságosan kikerülni, objektumokat bejelezni, elvezetni a látássérült gazdát A pontból B pontba a gazda jó tájékozódása és utasítása szerint, valamint felülbírálni a gazda döntését akkor, ha az veszélyeztetné annak testi épségét.

kölyökkutyák, amint játszanak egymással

Minden esetben a kiképzett kutyához kell gazdát választani. A cél, hogy a kutya és gazda habitusa összhangban legyen egymással. Ez a záloga a bizalmon, tiszteleten és szereteten alapuló, kiegyensúlyozott közös munkának és együttélésnek.

Hogyan lettem vakvezetőkutya?