A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a vakvezetőkutyák világnapját megelőző hétvégén, 2024. április 20-án, szombaton 10 órától országos találkozót rendez, melyen képzett és kiképzés alatt álló vakvezetőkutyák, önkéntes kölyöknevelők, kutyakiképzők, vakvezetőkutyával közlekedő látássérült gazdik osztják meg egymással tapasztalataikat. Az április 20-i találkozót az MVGYOSZ vitéz lovag Rithnovszky János emlékének ajánlja.

A vakvezetőkutyás találkozón ünnepélyes keretek között adja át a szövetség az idei Rithnovszky-díjakat. Az esemény szomorú aktualitása, hogy vitéz lovag Rithnovszky János, a magyarországi vakvezetőkutya-kiképzés megteremtője, a képzés alapjául szolgáló módszertani kötet, „A vakvezető kutya kiképzése” című könyv szerzője 2024. március 5-én elhunyt.

Vitéz lovag Rithnovszky János odaadó és küzdelmes munkájának köszönhető, hogy a magyarországi vakvezetőkutya-képzés már közel ötven éves múltra tekint vissza. Az elmúlt négy és fél évtizedben több mint 1000 látássérült ember életét könnyítették meg az MVGYOSZ által kiképzett segítőkutyák, jelenleg 66 olyan levizsgázott vakvezetőkutya-gazda páros van, akiknek a munkáját az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja a vizsga után is folyamatosan segíti.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 2020-ban Rithnovszky-díjat alapított. A díjat az MVGYOSZ azon önkéntesei kaphatják meg, akik kölyöknevelőként végzett munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült igénylők jól képzett vakvezetőkutyához juthassanak. Idén két önkéntes kölyöknevelő család veheti át a díjat. Az eseményen a Rithnovszky családot Schilling-Rithnovszky Beatrix képviseli.

A találkozó programját többek között vakvezetőkutyás bemutató, valamint a „Vitéz lovag Rithnovszky János tanpálya” új akadályának felavatása is színesíti. A vakvezetőkutya-kiképzést segítő új akadály, a magaspadlós vonatra való felszállást imitáló rácsos lépcső, a Knorr-Bremse Hungária Kft. Rail Service és az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja között éve óta fennálló együttműködés keretében jött létre.

Az országos esemény további újdonsága egy speciális lakatfal felavatása. A falon a látássérült gazdák és vakvezetőkutyáik neveit tartalmazó gravírozott lakatok kapnak helyet. A lakatfal a látássérült emberek és vakvezetőkutyáik közötti szoros köteléket szimbolizálja, örök emléket állítva a magyarországi vakvezetőkutya-gazdi párosoknak.

A találkozó tervezett programja:

10:00 óra Megnyitó
– dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke
– dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője
– Schiff Mónika, az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának vezetője

10:10 óra Megemlékezés V. L. Rithnovszky Jánosról
– Méltatás – Hegedűs Katalin, az MVGYOSZ kommunikációs munkatársa
– A 2024-es Rithnovszky-díjak ünnepélyes átadása

10:30 óra Ünnepi versösszeállítás

10:45 óra Vakvezetőkutyás bemutató az MVGYOSZ VKK munkatársainak közreműködésével

11:00 óra A Lakatfal felavatása és megnyitása

11:30 óra V. L. Rithnovszky János tanpálya új akadályának felavatása – Kovács József, a Knorr-Bremse Hungária Kft. Rail Service igazgatója – Rózsa Kata, vakvezetőkutya-kiképző

12:00 óra Ebéd

13:00 óra Vakvezetőkutyás kvízjáték – Angyal Gábor ügyfélszolgálati asszisztens – Radar vakvezetőkutya (Kérdések és válaszok a közlekedésbiztonsági vizsgára felkészítő tanfolyam ismeretanyagából)

11:00-13:00 óra között kennellátogatás

Mit kínál még az esemény?

Elkerített kutyás futtató, autós parkolási lehetőség, ajándékbolt a főépületben, büfé. Vendégeink kényelmét önkéntes kísérők biztosításával támogatjuk.
Helyszín: MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központ (1212, Budapest, Dunadűlő út 206883 hrsz.)

Elérhetőség: Schiff Mónika központvezető +36301954313; vakvezetokutya@mvgyosz.hu

Szeretettel várjuk önöket az eseményen!

Hegedűs Katalin
kommunikációs munkatárs