A borongós idő ellenére megtelt az MVGYOSZ csepeli Vakvezető-kiképző Központjának udvara az érkező látássérült vendégekkel és vakvezetőkutyáikkal, az idei eseményre több mint százan érkeztek az ország sok-sok pontjáról.

Az eseményt dr. Nagy Sándor nyitotta meg, köszöntőjében kitért vitéz lovag Rithnovszky János érdemeire és a Vakvezető-kiképző Központ eredményeire. Dr. Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető beszédében azokat a szolgáltatásokat ismertette, amelyek a vakvezetőkutyával közlekedő látássérült személyek, illetve kutyáik számára nyújtanak segítséget a mindennapokban.

Vitéz lovag Rithnovszky Jánosról való megemlékezésként gazdag életútjának legfontosabb állomásairól hallhattak a jelenlévők, akik a méltatás végén egyperces néma felállással emlékeztek meg a hazai vakvezetőkutya-kiképzés megteremtőjéről. A róla elnevezett díjat, a Rithnovszky-díj gyémánt fokozatát idén Kukely Andrea, valamint Palocsay Ilona és Géza vehette át Schilling Rithnovszky Beatrixtől és dr. Nagy Sándor elnöktől. A díjazottak tíz-tíz leendő vakvezetőkutya ingergazdag szocializációjában és felnevelésében működtek közre. A 2020-ban alapított díjat az MVGYOSZ azon önkéntesei kaphatják meg, akik kölyöknevelőként végzett munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a látássérült igénylők jól képzett vakvezetőkutyához juthassanak.

Az emlékezés versmondással folytatódott a színpadon: Szabó István, Zira vakvezetőkutya gazdája a saját versével köszöntötte az egybegyűlteket, Rózsa Dezső versét Gál Enikő, Artúr vakvezetőkutya gazdája szavalta el, majd ezt követte vitéz lovag Rithnovszky János verse, amelyet Mayer Mónika, Loki vakvezetőkutya gazdája adott elő.

A találkozói eseményei a tanpályán folytatódtak, ahol az elmaradhatatlan vakvezetőkutyás bemutató idén is nagy sikert aratott. A kiképzés kezdeti szakaszában, majd kiképzés alatt álló és képzett vakvezetőkutyák mutatták be, hogy ugyanazt a feladatot miként hajtják végre a különböző képzési szakaszban lévő kutyák.

A találkozó emlékezetes pillanatai közé tartozott a „Vitéz lovag Rithnovszky János tanpálya” új akadályának felavatása is. A vakvezetőkutya-kiképzést segítő új akadály, a magaspadlós vonatra való felszállást imitáló rácsos lépcső, a Knorr-Bremse Hungária Kft. Rail Service és az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja között évek óta fennálló együttműködés keretében jött létre. Az új gyakorlóelemet Schiff Mónika központvezető és Rózsa Kata kiképző vette át a cég igazgatójától, Kovács József Bernáttól és Kolozsi-Rechtorisz Marianntól. Az új akadályt Rózsa Kata kiképző és kiképzés alatt álló kutyája, Bucky próbálhatta ki első alkalommal.

Az országos esemény további újdonsága egy speciális lakatfal felavatása volt. A falon a látássérült gazdák és vakvezetőkutyáik neveit tartalmazó gravírozott lakatok kapnak a jövőben helyet. A lakatfal a látássérült emberek és vakvezetőkutyáik közötti szoros köteléket szimbolizálja, örök emléket állítva a magyarországi vakvezetőkutya-gazdi párosoknak. A lakatfalra az első lakatot Schilling Rithnovszky Beatrix helyezte el vitéz lovag Rithnovszky János és az általa kiképzett vakvezetőkutyák (Ördi, King, Amír, Vezér, Táltos, Atlasz, Katrin, Triton, Sugár) emlékére, majd dr. Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője rakta fel a Fibi és Ales vakvezetőkutyák nevével ékesített gravírozott lakatot a rácsozatra, mely a nap folyamán további lakatokkal gyarapodott.

Köszönet illeti a rendezvényen jelen lévő önkéntesek önzetlen munkáját, akik idén is segítettek az esemény gördülékeny megvalósításában.

Az esemény képgalériája