2019. március 27-29, Tallinn, Észtország

A kávészünetekben és a közös étkezések során ismerkedésre, kapcsolatépítésre nyílt lehetőség. A konferencia záróvacsoráját logisztikai okokból csütörtökön, március 28-án tartották, ahol egy cselló kvartett előadását hallgattuk meg, ezen kívül jótékonysági árverés zajlott a tagok által felajánlott tételekre.

Tallinn óvárosa

A konferencián hozzávetőleg 60 fő jelent meg, akik közül kb. 2/3 személy volt látássérült, ezért mind a konferencia látó résztvevői, mind a helyszínt biztosító Tallink Hotel alkalmazottai önkéntes segítőként működtek közre a konferencia zökkenőmentes lebonyolításában.

Az előadások témái nagyon széles kört öleltek fel, a diszkriminációs kérdésektől a segítőkutya-képzés szabványosításán át a látássérültek életét segítő technológiai újdonságokig. Szóba kerültek jogi kérdések, állatvédelmi felvetések, egyes országokban követett foglalkoztatási és akadálymentesítési stratégiák.

A Konferencia résztvevőiből egy csapatnyi

Az észt elnök, Kersti Kaljulaid meghívására a konferencia résztvevői közül egy négytagú bizottság meghallgatást nyert az elnöki rezidencián, majd David Adams, a Szövetség elnöke részt vett az európai nagykövetek körében rendezett ebéden is. Az európai látássérültek problémái ezáltal igen magas fórumon találtak meghallgatásra.

Németh Ágnes

vakvezető kutya kiképző

MVGYOSZ VKK