Az M5 csatorna 2021. február 14-i Multiverzum című műsora a segítségnyújtás témakörét járta körül.

A magazinműsor többek között beszámolt a Telefonos Lelkisegély-szolgálat pandémiás tapasztalatairól, bepillanthattunk az Informatika a Látássérültekért Alapítvány beszédszintézis technológiai fejlesztéseibe, megismerkedhettünk a telemedicina új szolgáltatásával, a Doki App-pal, valamint bemutatkozott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Vakvezetőkutya-kiképző Központja.

Dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke elmondta, a szövetség 42 éve foglalkozik vakvezetőkutya-kiképzéssel, az eltelt évtizedek alatt több száz négylábú segítő került a látássérült gazdikhoz.

Huszárik Kata műsorvezető és Gazsó Krisztina vakvezetőkutya-kiképző beszélgetéséből kiderült, hogy hány hetes kortól kezdik meg a kutyák kiképzését, milyen lépései vannak a habituációnak, hogyan mérlegeli egy kutya az akadály kikerülését, illetve azt is bemutatták, hogy milyen alapfeladatokat kell begyakorolni ahhoz, hogy biztonsággal segíthesse a vakvezetőkutya a látássérült emberek közlekedését.

Szeder és Loki koncentrációját még a kamerák jelenléte sem tudta megzavarni, kötelességtudóan végezték a feladataikat, sőt, munka után még egy kis mókára is futotta az időből a műsorvezetővel.

Az adás az alábbi linken visszanézhető az M5 csatorna archívumában, a MédiaKlikken: