Az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központja rendszeresen vesz részt iskolai szemléletformáló alkalmakon, annak érdekében, hogy a nebulók minél fiatalabb korban megtapasztalják, hogy miként tudnak segíteni egy vakvezetőkutyával közlekedő látássérült embernek. A vakáció közeledtével felidézzük, hogy hol mindenhol jártunk.

Ha valakinek nincs személyes kapcsolata látássérült emberekkel, nehezen tudja elképzelni, hogy hogyan él a mindennapokban egy vak vagy gyengénlátó személy, és hogy miként közlekedik a vakvezetőkutyájával. Az MVGYOSZ országos érdekképviseleti szervezetként szakmailag nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatal generáció is megismerje a vakvezetőkutyával közlekedő látássérült emberek életét, közlekedését, hiszen így válhatnak segítőkész, elfogadó felnőtté.

A szemléletformáló alkalmakon a résztvevő diákok megtanulják, hogyan segíthetnek egy vak embernek az utcai forgalomban úgy, hogy ne zavarják meg a vakvezetőkutyát a felelősségteljes munkában, és azt is, hogy hogyan kísérhetik át szükség esetén őket egy útkereszteződésben.

Természetesen ilyenkor rengeteg kérdés elhangzik, például, hogy szabad-e simogatni vakvezetőkutyát, honnan tudja a kutya, hogy átkelhet a gazdájával a zebrán, hogyan lehet valaki vakvezetőkutya-kiképző, és hogy hogyan tud valaki jól segíteni egy vakvezetőkutyával közlekedő embernek.

Az interaktív bemutatókon a vakvezetőkutyák tudásukból is ízelítőt nyújtanak, elhangzanak a legfontosabb vezényszavak, ha a körülmények lehetővé teszik, egy rögtönzött tanpályán munka közben is láthatják őket a gyerekek.

Felsorolni sem könnyű, hogy hány helyen jártunk az elmúlt hónapokban. A teljesség igénye nélkül néhány emlékezetes helyszínt mutatunk be, ahol örömmel fogadtak minket.

Templomdombi

2023. április 5-én csípős kora reggel a szentendrei Templomdombi Általános Iskola összes diákjának tartottunk vakvezetőkutyás bemutatót Mayer Mónika szolgáltatási referens és Loki vakvezetőkutya segítségével. A diákok örömmel működtek közre az interaktív bemutatón.

 

 

Bajza suliÁprilis 12-én az újpesti Bajza József Általános Iskola alsó tagozatos osztályainak tartottunk vakvezetőkutyás bemutatót Mayer Mónika és Loki Vakvezetőkutya segítségével. Az alsós diákok ebben az iskolában is nagyon lelkesek voltak, rengeteg kérdést tettek fel a beszélgetés alkalmával. Nagyon élvezték a mini tanpályán Loki munkáját, és boldogan simogatták meg a bemutató végén.

 

 

JedlikÁprilis 17-én a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium pedagógusainak meghívására látogattunk el a közoktatási intézménybe. A helyszínen vakvezetőkutyás bemutatót is tartottunk a folyamatosan érkező osztályoknak. A diákok nagy érdeklődéssel hallgatták Mayer Mónika szolgáltatási referens és Schiff Mónika központvezető előadását a vakvezetőkutyák képzéséről és használatáról a mindennapokban. A diákok megismerhették a látássérült embereknek nyújtandó helyes segítési technikát az utcai közlekedésben. A beszélgetés során szívesen tettek fel hétköznapi témákban is kérdéseket Mónikának, aki nagy nyitottsággal osztotta meg a tanulókkal, hogy bizonyos élethelyzeteket hogyan old meg látássérültként. A bemutató végén természetesen ezen a helyszínen is meg lehetett simogatni Loki vakvezetőkutyát.

 

A szemléletformáló foglalkozásoknak köszönhetően egyre több kisgyerek ismeri fel a fehérbottal és vakvezetőkutyával közlekedő látássérült embereket, a pedagógusok szerint már arra is volt példa, hogy a gyerekek mondták el a felnőtteknek, hogy hogyan kell helyesen segíteni a látássérült közlekedőnek.

Köszönjük a kisdiákok értő figyelmét, a pedagógusoknak pedig azt, hogy gondoltak arra, hogy ez a fontos téma előtérbe kerüljön! ❤