§

A vakvezető kutyával közlekedő látássérültekre vonatkozó jogszabályok

A magyar jogalkotók a vakvezető kutyát, mint a látássérültek egyenlő esélyű hozzáférését biztosító lehetőséget, jogszabályok alkotásával ismerik el.

A vakvezető kutya a segítő kutyák közé tartozik. Ezért ebben a minőségében sok olyan helyre bevihető, ahova más kutya nem.

Vakvezető kutyaként kell tekinteni arra a speciálisan kiképzett kutyára, amelyik

  1. Rendelkezik vakvezető kutya tanúsítvánnyal, és
  2. a tanúsítvány adatai fellelhetők a MATESZE honlapján, és
  3. vezető hámján szerepel a kiképző szervezet neve, és
  4. a chipszám alapján azonosítható, hogy nyilvántartott, kiképzett vakvezető kutya

A vakvezető kutyák használatával kapcsolatos jogok érvényesítésének alapfeltétele, hogy a gazda az adott, a vakvezető kutyákra vonatkozó  kedvezmény igénybevételekor fel tudja mutatni a tanúsítványt és a kutya oltási könyvét.

Az ide vágó jogszabályok alanya minden esetben a látássérült, a kedvezmények sosem a kutyára vonatkoznak., hanem a kutya által nyújtott segítséget igénybevevő gazdára.

A magyar szabályok vonatkozhatnak külföldön kiképzett vakvezető kutyákra is akkor, ha az adott kutya rendelkezik az Assistance Dogs Europe (ADEU) vagy az Assistance Dogs International (ADI) egyik tagszervezete által kiállított tanúsítvánnyal.

Felmerülő kérdések és hasznos tippek

Vakvezető kutyával belépni, tartózkodni, vagy közlekedni a lakosság számára nyitott közterületeken, vagy magánterületeken (pl. üzletközpontok, boltok, éttermek, bölcsődék, óvodák és iskolák, játszóterek, színházak, mozik és hangversenyek, orvosi rendelők, posták és bankok, hivatalok és szolgáltató cégek ügyfélterei, tömegközlekedési eszközök, üdülők, (beleértve az MVGYOSZ balatonboglári üdülőjét is), szállodák és kempingek, uszodák és strandok) lehet.

Fontos! A látássérült vakvezető kutyával kizárólag akkor használhatja az egyébként kutyával nem használható közterületeket és közintézményeket, ha a kutya segítőként van jelen (a vezető hám rajta van).

A szálláshelyet biztosító létesítmények üzemeltetői a vakvezető kutyák használatára vonatkozó saját feltételeiket házirendjükben szabályozhatják.

A közszolgáltatást nyújtó intézmények, cégek azon területeire, amely a lakosság elől is el van zárva, valamint kórházak szülészeti és fertőző osztályaira.

A vakvezetőkutya térítésmentesen szállítható a Magyarországon a helyi és helyközi tömegközlekedési eszközökön. A helyi járatú autóbuszokon, villamosokon, trolibuszokon, metrókon és egyéb tömegközlekedési eszközökön semmilyen jegyet nem kell váltani a vakvezető kutya szállításakor, ahogy a távolsági autóbuszokon sem.

A MÁV belföldi járatain segítő kutya jegyet kell vásárolni, amely 0 Ft-ba kerül. A MÁV járatain vakvezető kutya 1. és 2. kocsiosztályon egyaránt szállítható.

Nemzetközi vasúti forgalomban ha a menetjegyet a látássérült Magyarországon vásárolja és kísérő nem utazik vele, csak vakvezetőkutya, akkor a vakvezető kutya térítésmentesen szállítható.

Légi utas szállítás igénybevételekor szintén nem kell fizetni a vakvezető kutya szállításáért, de a repülőjegy vásárlásakor jelezni kell, hogy a látássérült vakvezető kutyával utazik. Fontos tudni, hogy a fogyatékos személyeket elsőként szállítják be a repülőgépbe és utolsóként szállítják ki. A repülőgépen a vakvezető kutya az utastérben, a gazdája mellett helyezkedhet el.

Fontos! Amennyiben a vakvezető kutyát az Európai Unió határain kívülre szállítja a gazdája, úgy kötelező a kisállat útlevél beszerzése és az útlevél vizsgálat helyszínén történő bemutatása.

Tilos a vakvezető kutyát működő mozgólépcsőn, vagy mozgójárdán szállítani! (Kutyacipőben is tilos!)

Kizárólag üzemen kívüli, álló helyzetű mozgólépcsőt, vagy mozgójárdát vehet igénybe kutyájával a látássérült.

A személyi felvonók, vagyis liftek korlátozás nélkül használhatók vakvezető kutyával.

A vakvezető kutyákra nem kell szájkosarat adni azokon a helyeken (például a tömegközlekedési eszközökön), ahol más kutyára kötelező.

Amennyiben a látássérült vakvezető kutyáját is taxival kívánja szállíttatni, úgy erről a taxi híváskor előzetesen kell tájékoztatni a szolgáltatót.

Vakvezető kutyát közterületen sétáltatni csak pórázon szabad. Csak kijelölt kutyafuttatókon engedhető szabadon.

A vakvezető kutya gazdája nem büntethető meg, ha közterületen, vagy közhasználatú magánterületen a kutyája ürülékét nem tudja felszedni.