kép: Rózsa Katalin és Katie kutyus profilképe

Úgy kezdődött, hogy 2011-ben a férjemmel önkéntes kölyöknevelőnek jelentkeztünk az MVGYOSZ-hez. Az első kutyánk Katie lett, az öt hónapos tenyész-szuka jelölt. Az érkezése feje tetejére állította az értékrendünket, az életmódunkat, ő tett minket „kutyássá”.

Minden érdekelt, ami a kutyakommunikációval és a képzéssel áll kapcsolatban. Székesfehérváron jártunk kutyaiskolába, ahol két vizsgát is tettünk. A kutyaiskolában később oktatósegéd illetve kutyaovi felügyelő feladatokra is megkértek.

Önkéntesként részt vettem az MVGYOSZ rendezvényein, érzékenyítő programokban, és elkötelezett lettem a vakvezető kutyák iránt. Tenyészpartnerként végig követtem Katie vemhességeit, mellette felneveltük Gyömbért, és ideiglenes gazdiként fogadtunk számos vakvezető tanulót hoszabb-rövidebb időre.

Tovább szerettem volna fejlődni, így belekezdtem a Habilitációs kutya kiképzője tanfolyamba. Amikor Schiff Mónika (iskolavezető) felajánlotta, hogy dolgozzak az MVGYOSZ-nél, mint vakvezető kutya kiképző, egyből igent mondtam. Ez úton is köszönöm Neki, hogy bizalmat szavazott nekem. Még nem láttam át, hogy hogyan fog egy ekkora váltás működni, hiszen a grafikusi pályám után ez 180 fokos fordulat volt. A férjem támogatása nélkül ez nem lenne lehetséges.

Egy évig Bajnóczy Enikőtől tanulhattam, majd sikerrel elvégeztem Vakvezető kutya kiképzője tanfolyamot. Ma már több aktív párosom dolgozik az ország különböző szegleteiben, akikre nagyon büszke vagyok. Vizsgabiztosként részt veszek saját és más szervezetek által bonyolított vakvezető kutya vizsgákon is. Egy ideje hozzám tartozik a kölyöknevelés szervezése, 20-25 kölyöknevelő családot segítek a nevelésben.

Nemrégiben Japánban jártam magánúton, ahol meglátogathattam a japán vakvezető kutya kiképző központot és az ott tapasztaltakat megoszthattam a kollégáimmal. Elvégeztem a MEOE Szövetség tenyésztői tanfolyamát, több előadáson, kurzuson vettem részt, jelenleg Debrecenben képzem tovább magam.

Büszke vagyok a nem könnyű, de nagyon szép hivatásomra.