Tegnapi napon kitűnő vakvezetőkutya közlekedésbiztonsági vizsgát tett Rabóczky Gyuláné Marica és Kökény vakvezetőkutya.

Frissen levizsgázott párosunkról, bár külön-külön, de írtunk már néhány hónappal ezelőtt. Marica akkor új vakvezetőkutyához jutott, Kökény pedig első gazdájával tett sikeres vizsgát. Az élet azonban mégis úgy hozta, hogy ma már ők ketten alkotnak egy összeillő és boldog vakvezetőkutya–gazdi párost.

Számos oka lehet annak, ha egy kutyát visszaadnak, vagy ha egy gazdának új négylábú segítőtársat kell keresni. Állhat a háttérben váratlan egészségügyi probléma, a látássérült gazda élethelyzetének hirtelen megváltozása, de akár a páros temperamentumának össze nem illése vagy akár a kutya idegrendszeri gyengesége is, ami nem feltétlenül derül ki a kiképzés hónapjai alatt vagy az összeszokás első időszakában. Éppúgy nehéz döntés visszaadni egy valamiért nem megfelelő, esetleg megromlott egészségi állapotú kutyát, mint ahogy azt belátni is komoly lelki megpróbáltatás, hogy az ember már nem alkalmas a kutyás közlekedésre. Munkatársaink időről időre találkoznak ezekkel a nehéz élethelyzetekkel, amikor a látássérült gazdának nem csak gyakorlati segítségre, de lelki támogatásra is szüksége van. Ha valaki vakvezetőkutyát igényel, bizony az ilyen dilemmákra sem árt felkészülnie.

Ám minden jó, ha a vége jó! Marica és Kökény életében pedig a mai nappal – úgy tűnik – végül minden jóra fordult. A forgalmas egri belvárosban tett kitűnő közlekedésbiztonsági vizsgával most szó szerint új közös útra léptek, melyen reményeink szerint hosszú évekig járnak majd együtt nap mint nap.

Köszönjük Kökény felnevelését Hegedűs Gábor Károly gyémánt fokozatú Rithnovszky-díjas önkéntes kölyöknevelőnknek! 💕

Köszönjük Komondi Piroska, Rózsa Kata és dr. Mezősi Tamás vizsgabírók munkáját! 😊

Kökény kiképzője: Bajnóczy Enikő. 🥰

Schiff Mónika
központvezető