Ha már a május a vizsgák hónapja, mi is örömmel adunk hírt egy újabb közlekedésbiztonsági vizsgáról. Darkó Dorottya Zsuzsanna és Zoltán (Zozó) 2024. május 22-én Várpalotán tett sikeres közlekedésbiztonsági vizsgát. A vizsgaútvonal Dorottya otthonától a városközpontban található gyógyszertárig vezetett.
Dorottya, a várpalotai 29 éves aliglátó hölgy, sokéves tapasztalattal rendelkezik a vakvezetőkutyával való közlekedés terén. Előző kutyája, Nelson közel hét évig segítette a mindennapi közlekedésben, de egyre fokozódó betegsége miatt egy ideje nyugdíjba vonult, és azóta Dorottyáék otthonában éli a nyugalmazott vakvezetőkutyák megérdemelt, pihenésben és simogatásban gazdag napjait. A fiatal hölgy sokat utazik a vármegye települései között, gyakran tart vakvezetőkutyás szemléletformáló alkalmakat a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete megbízásából, valamint modellként is tevékenykedik az Ability Fashion eseményein.
Dorottya szürkülettől csak fényeket lát, rossz a térlátása, így mihamarabb szüksége volt egy újabb vakvezetőkutyára. Zozóról már írtunk a tegnapi vizsgaposztban, és azt is említettük, hogy a továbbiakban egy hölgy segítője lesz. Dorottya elmondta, hogy nagyon szereti a 2,5 éves fekete labradorban, hogy se kutyára, se macskára nem figyel, ha közlekednek, nagy a munkabírása, a kedvence a liftajtó és a zebra keresése. Azt is pozitívumként éli meg, hogyha a kutyusról lekerül a hám, akkor bújós, ragaszkodó, igazi pusziosztó, aki a napi munka után még örömmel veti bele magát a kötélhúzásba. Zozó nagyon jól kijön Nelsonnal is, esténként az aktív és a nyugdíjas kutyus összebújva alszik egymás mellett. Ha előkerül a hám, együtt dohognak, „szakmáznak”, de a vakvezetőkutyák megkülönböztető felszerelését már csak Zozó viselheti.
A frissen vizsgázott párosnak balesetmentes közlekedést, jó egészséget és hosszú, boldog együtt töltött éveket kívánunk.
Hálával tartozunk Illés Bernadettnek és családjának, akik kölyöknevelőként mindent megtettek Zozó megfelelő szocializációjáért.❤
Köszönjük Rózsa Kata kiképző és a vizsgabírók, Nyíriné Kovács Mária, Királyné Barkóczi Emese és Bajnóczy Enikő elkötelezett munkáját, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy újabb látássérült ember közlekedhessen vakvezetőkutyával.❤