A mai napon sikeres vakvezetőkutya közlekedésbiztonsági vizsgát tett Durgonics Tamás és Szimba vakvezetőkutya.
Tamás immár több mint húsz éve közlekedik az MVGYOSZ-nél kiképzett vakvezetőkutyákkal, Szimba, a kétéves fekete labrador kan már az ötödik négylábú segítője. A születése óta vak férfi húszévesen kapta meg első vakvezetőkutyáját, amivel új korszak vette kezdetét az életében.

Tamás Budapesten él, jelenleg online piackutatóként dolgozik, emellett a Vakok Általános Iskolájában hittant tanít, szabadidejében pedig egy amatőr rockzenekarban dobol. Mindennapjainak fontos része a kutyázás, hiszen a vakvezetőkutyás életformával együtt jár a négylábú segítőtárs szükségleteinek kielégítése, amihez a nagy séták, a futtatóban való bandázások és a rendszeres gyakorlás is hozzátartozik.

Tamás rutinos kutyásként is izgalommal tekintett a vizsga elé. Bár az elmúlt két hónapban Szimbával jól összeszoktak és gyógypedagógus segítségével is alaposan begyakorolták a vizsgaútvonalakat, tapasztalatból tudja, hogy egy vakvezetőkutyás vizsgán ugyanúgy bármi megtörténhet, ahogy a mindennapokban is. A mostani vizsgán, amelynek során Tamásnak és Szimbának otthonról a munkahelyre kellett eljutnia, szerencsére végül semmilyen váratlan esemény nem adódott, így a siker jóleső érzésével kezdhetik meg immár hivatalosan is a rájuk váró, remélhetőleg sok évnyi közös munkát.

Tamás szerint még a rutinosnak számító kutyásoknak sem szabad elbízniuk magukat, hiszen minden kutya temperamentuma és viselkedése más és más. Bár előző vakvezetőkutyájától is fájó volt az elszakadás, aki már nehezen viselte a társasházi élettel járó mindennapos lépcsőzést, Tamás úgy tapasztalta, hogy minden új kutyával valami új kezdődik, amiért érdemes együtt dolgozni.
Gratulálunk a párosnak a sikeres vizsgához és aktivitásban, jó egészségben eltöltött hosszú közös életet kívánunk nekik!

Köszönjük Czeglédi Csaba ezüst fokozatú Rithnovszky-díjas önkéntes kölyöknevelőnknek és családjának Szimba felnevelését!♥️

Köszönjük Hajdú Mária, Szűcs András és Gazsó Krisztina vizsgabírók munkáját!♥️

Szimba kiképzője Rózsa Kata volt, a páros vizsgára való felkészítésében Moni Imola gyógypedagógus munkatársunk működött közre.♥️

 

Schiff Mónika
központvezető