A mai napon sikeres vakvezetőkutya közlekedésbiztonsági vizsgát tett Hack János és Sher vakvezetőkutya.

A vak férfi rutinos kutyásnak számít, hiszen lassan húsz éve közlekedik vakvezetőkutyával, Sher már a negyedik négylábú segítője. Ennyi idő alatt bőven volt alkalma megtapasztalni, hogy minden kutya külön egyéniség. „Sher egy igazi szeretetgombóc, egy finomlelkű kutya, aki odabújással fejezi ki a szeretetét.” – Mesélte János a vizsga napján.

Legalább ekkora tapasztalata van a nyugdíjazott vakvezetőkutyák elengedésében is, ami mindig nagyon nehéz. Az elbúcsúzás fájdalma dacára mégsem tudná már vakvezetőkutya nélkül elképzelni az életét. Kutyával közlekedni szerinte sokkal biztonságosabb, mint fehérbottal, ráadásul a kutya egy „biztos pont”, aki mindig mellette van és akire igazi társként lehet számítani. Nem csoda tehát, ha a járványhelyzet hozta bizonytalanság idején János még azt is vállalta, hogy átmenetileg kiköltözik a számára rehabilitációt, munkát és lakhatást is biztosító Vakok Állami Intézetéből az átadó tanfolyam és a vizsgára való felkészülés két hónapjára. Erre azért volt szükség, mivel a biztonsági intézkedések miatt a kutyakiképző sem léphetett volna be az intézménybe, az ott élők pedig nem távozhattak el, csak hosszabb időre.

A páros Szeged belvárosában, nagy forgalomban és nyári melegben, egyszóval nehezített pályán vizsgázott. Ennek ellenére szépen teljesítették a vizsgaútvonalat, így János mostantól új vakvezetőkutyájával élheti mozgalmas mindennapjait, amibe a munka, az utazás és a kutyás életformával járó kötelezettségek mellett a rendszeres teljesítménytúrázás is belefér a gazdi és Sher legnagyobb örömére.

Gratulálunk és közösen megtett kilométerekben gazdag boldog éveket kívánunk legújabb párosunknak!

Köszönjük önkéntes kölyöknevelőinknek, Váczy Zsófiának és családjának Sher felnevelését! 🥰

Köszönjük Hajdu Mária, Komondi Piroska és Rózsa Kata vizsgabírók munkáját!💖

Sher kiképzője Bajnóczy Enikő volt. 💖

 

Schiff Mónika
központvezető