Április 25-én, egy nappal a vakvezetőkutyák világnapja előtt sikeres vakvezetőkutya közlekedésbiztonsági vizsgát tett Pálmai-Matis Mónika és Mézi vakvezetőkutya Győr utcáin.

Mónika egy Győr melletti településen, Ikrényben lakik férjével és Amyvel, a nyugdíjazott 10 éves vakvezetőkutyájával. Ebből következik, hogy a most vizsgázott labrador, Mézi nem első vakvezetőkutyaként érkezik a családba, ő már bizony a harmadik sárga labrador kisasszony a sorban, aki a gyengénlátó Mónikának segítségére van a közlekedésben 2001 óta.

Mónika igen aktív életet él, elnöke a Tandem-Szem Egyesületnek, alelnöke a „A fény túlsó oldalán…” – Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületének, a LÁRKE-nek. Mindemellett programokat szervez a településen az önkormányzattal való együttműködésben, pályázatokat ír, projekteket valósít meg az említett egyesületekben.

Esetében a hobbit és a munkát nem könnyű elválasztani. Az egyesülete mottója “Négy lábbal, két keréken, vakon bízva gurulj vélem!” – így mondhatni, hogy a szabadidejében is ezt a szlogent követi: tandemkerékpározik és túrázik is. 2012-ben Londonig 2000 kilométert tekert le, most éppen arra készül, hogy jövőre a párizsi paralimpia megnyitójának idejére érkezik meg a fények városába, hogy társaival felhívja a figyelmet a látássérült emberek sportteljesítményeire és az aktív élet fontosságára.

Mónika és Mézi kapcsolata több szempontból egyedülálló, hiszen nem a kiképzést során ismerték meg egymást, férjével az MVGYOSZ önkéntes kölyöknevelő programjába is bekapcsolódtak, és Mézit ők nevelték.

A kétéves labradorról elmondta, hogy végtelenül kedves, okos és határozott jellemű kutyus, így az első hónapokban sok türelem kellett hozzá. Mézi a jövőben Mónikát a győri és székesfehérvári útjaira kíséri majd.

Mónikáék sikeres vizsgájának sokan drukkoltak, így talán annak köszönhető, hogy az esős napon a győri vasútállomástól az Árkádig tartó megmérettetésen kisütött a nap, és az esőfelhők menekülőre fogták.

A frissen végzett párosnak boldog, sikeres éveket, biztonságos közlekedést és sok-sok közös túrát kívánunk, valamint Mónikának és Zsoltnak gratulálunk a szombaton átvett ezüst fokozatú Rithnovszky-díjhoz, amelyet önkéntes kölyöknevelőként érdemeltek ki.❤

Köszönjük a vizsgabírók, Juhászné-Mályi Edit elnök, Komondi Piroska, Bajnóczy Enikő, Rózsa Kata kiképző, Moni Imola gyógypedagógus és Pálmai Zsolt kölyöknevelő elkötelezett munkáját.❤

A program a Belügyminisztérium és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg.