Február 7-én, vasárnap, sikeres vakvezetőkutya közlekedésbiztonsági vizsgát tett Bot Bernadett és Rory vakvezetőkutya.
Bernadett alig két éve vesztette el a látását egy autoimmun betegség következtében. Bár szülei és férje mindenben támogatták, így a közlekedésben is folyamatosan segítették, ő néhány hónap után úgy érezte, hogy elsősorban hatéves kislánya érdekében muszáj az önállóság útjára lépnie. Elkezdett fehérbottal közlekedni, ám nem érezte magát kellően magabiztosnak ahhoz, hogy az utcai forgalomban vagy az autóbuszon saját magán túl még a gyermekére is vigyázni tudjon. Ezért igen hamar úgy döntött, hogy vakvezetőkutyát igényel.

Rory 2020 novemberében érkezett meg hozzájuk, a család pedig azonnal szívébe zárta a csupa szeretet sárga labradort.

„Világéletemben volt kutyánk és macskánk is, nálunk minden állat igazi családtag” – mondta el Bernadett. Az azonban mégis újdonság volt számukra, hogy Rory bent lakik a házban, de ezt is hamar megszokták. Bár mindenki nagyon szereti Roryt, a család minden tagja igyekszik ezt fegyelmezetten, okosan kinyilvánítani.
Bernadett korábban számos munkakörben dolgozott, volt fejlesztőpedagógus, ápolónő, takarító és gyári munkás is, de lakóhelyén látássérültként nehéz állást találni. Rory azonban ehhez is újabb adag önállóságot és magabiztosságot ad gazdájának.

„Rory ugyanolyan temperamentumú, mint én” – meséli Bernadett. „Ugyanolyan határozott, néha önfejű, és hozzám hasonlóan feszegeti a határokat.”
Rory története azért is nagy jelentőségű az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának életében, mivel ő az első vakvezetőkutya, akit fiatal kolléganőnk, Gabelics-Szilágyi Melinda képzett ki tapasztalt munkatársunk, Bajnóczy Enikő szakmai felügyelete mellett.
A páros Szekszárd belvárosában vizsgázott, ahol a buszpályaudvartól a családsegítő központig kellett eljutniuk, közben egy kis városi parkot is érintve. Bernadett – ahogy elmondása szerint általában – nagyon izgult, Roryn azonban nyoma sem látszott a bizonytalanságnak.

Gratulálunk a párosnak, és kívánunk nekik egészségben, boldogságban, no és természetesen aktív munkában együtt töltött hosszú éveket!💕

Köszönjük Rory felnevelését Varga János és Varga Anna önkéntes kölyöknevelőknek!😊

Köszönjük Komondi Piroska, Renkó Zsuzsanna és Rózsa Kata vizsgabírók munkáját!🥰

Rory kiképzője Gabelics-Szilágyi Melinda, a kiképzést Bajnóczy Enikő segítette.🥰

 

Schiff Mónika
központvezető