Irénke néni felnőttként veszítette el a látását és nyugdíjas éveire döntött úgy, hogy vakvezetőkutyával szeretne közlekedni. René, a fekete labrador már a második kutyája, akivel az összeszokás pillanatok alatt sikerült. Irénke néni a mindennapi önellátásban nem szorul jelentős támogatásra, ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizze önállóságát. Ám az utcai tájékozódáshoz a kutya mostanra elengedhetetlen segítséggé vált számára. Előző vakvezetőkutyájának nyugdíjazásával Irénke néni gyakorlatilag beszorult a lakásába, ezért létkérdés volt számára, hogy minél gyorsabban új négylábú segítőhöz jusson.

Irénke nénit René a mindennapi teendők ellátásában segíti: az üzletekbe, a gyógyszertárba és a fodrászhoz vele tud eljutni. Talán ennél is fontosabb azonban, hogy az egyedül élő idős hölgynek a kutya valódi társa, akit nagy szeretettel és a kiképzők tanácsait maximálisan megfogadva gondoz.

Irénke néni nagyon izgult a vizsga előtt. Dolgát az sem könnyítette meg, hogy a vizsgaútvonalul kijelölt utcákon pár nappal ezelőtt még felújítás zajlott, melynek során a tájékozódását megkönnyítő repedéseket is kijavították a járdákon. A páros ennek ellenére könnyen vette az akadályokat és sikeresen teljesítették a vizsgát, így mostantól bármikor lehet találkozni velük Győr utcáin.

Gratulálunk a sikeres vizsgához!

Ezúton is köszönjük Czeglédi Csaba és családja önkéntes kölyöknevelő munkáját, akik kiváló alapot adtak Renének a kiképzéshez.

René kiképzője Rózsa Kata volt.

Köszönjük továbbá Juhászné Mályi Edit, Bernáth Zsóka és Bajnóczy Enikő vizsgabírók munkáját is!💝

 

A program a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg. Köszönjük!

 

Schiff Mónika
központvezető