Március 26-án sikeres vakvezetőkutya közlekedésbiztonsági vizsgát tett Szilágyi Melinda és Vision vakvezetőkutya.

Szilágyi Melinda 25 évvel ezelőtt veszítette el a látását. Öt éve a pécsi Fészek Kézművesházban dolgozik, ahol szőnyegeket készít. Mivel Komlón lakik, naponta több órát utazik a munkahelye és az otthona között gyalogosan, majd helyi és helyközi járatokat igénybe véve. Melinda egy 14 éves általános iskolás fiatalember édesanyja, így délután sem unatkozik, munka után rendszeresen főz, süt. Meg is jegyzi, hogy húsvétra éppen egy nyuszi formájú Kinder Bueno torta elkészítését tervezi. A munka és a háztartásvezetés mellett hétvégenként rendszeresen látogatja a Bonyhádon élő idős szüleit is.

Évekig mindezen kihívásoknak egy fehérbottal vágott neki, a pécsi Ki-Látás Rehabilitációs Központ szakembereinek ajánlására azonban úgy döntött, hogy ő is vakvezetőkutyát igényel. Azzal kapcsolatban, hogy ez a döntés mekkora változást hozott az életében, Melinda csak annyit mond: „a bot után a vakvezetőkutya olyan, mintha a Trabantot Mercedesre cserélnénk”.

Esetében a Mercedest Visionnak hívják. Ugyan több vakvezetőkutyát kipróbált, de a kétéves golden retriever rögtön kiválasztotta magának Melindát. Elmondása szerint azonnal megvolt az összhang, a feltétlen figyelem és szeretet köztük. A hangoskönyvezéshez mára új hobbi csatlakozott, az esték Visionról és a közös játékról szólnak.

A mai nap viszont a munkáé volt: Vision tökéletesen teljesített a Pécs-Komló helyszíneken megvalósuló közlekedési vizsgán kijelölt útvonalon!
A frissen vizsgázott párosnak boldog együtt töltött éveket és balesetmentes közlekedést kívánunk!

Köszönet Mittermayer Tamásnak Vision felnevelésében nyújtott segítségéért.❤

Köszönjük a vizsgabírók, Hajdu Mária, Komondi Piroska, Bajnóczy Enikő, a tiflopedagógusok Moni Imola (MVGYOSZ) és Dobos Csilla (Ki-Látás Rehabilitációs Központ) elkötelezett munkáját, valamint Vision kiképzését Rózsa Kata kiképzőnek.❤