kép: Három zsemle színű Labrador retriever kutya fekszik az őszi avarban

Ki és hogyan igényelhet vakvezető kutyát?

Az MVGYOSZ Vakvezető kutya-kiképző Központjától vakvezető kutyát az a látássérült személy igényelhet, aki tagja az MVGYOSZ valamely megyei vagy regionális tagegyesületének.

Hogyan zajlik a folyamat?

kép:Egy férfi éppen sétál vakvezetőkutyájával lakóhelyén lévő utcában

Az igénylést első körben a megyei vagy regionális tagegyesület elnöke hagyja jóvá és továbbítja azt az MVGYOSZ felé. Ezt követően a Vakvezető kutya-kiképző Központ munkatársai felveszik a kapcsolatot az igénylővel.

A Vakvezető kutya igénylés egy hosszabb, több lépcsős folyamat. Vakvezető kutyát annak az igénylőnek biztosít a központ, aki a fehérbottal történő önálló közlekedés alapjaira képes, ennek felmérésében az MVGYOSZ együttműködik a Vakok Állami Intézetének Elemi Rehabilitációs Centrumával. Az igénylés elbírálása során a központ munkatársai vizsgálják az igénylő kutyatartással kapcsolatos lehetőségeit, a kutyákhoz való viszonyulását.

A megfelelő kutyát a Vakvezető kutya-kiképző Központ szakemberei választják ki a látássérült gazda részére. Az első ismerkedést az összeszoktatás és a vezető munka közös begyakorlásának különböző fázisai követik a központban és az igénylő lakóhelyén, míg végül sor kerül a Közlekedésbiztonsági vizsgára.

Milyen kötelezettségekkel jár a vakvezető kutya használata?

Az MVGYOSZ Vakvezető kutya-kiképző Központjából kikerülő vakvezető kutyák használatba vétele a szövetség elnökségének határozata alapján ingyenes.

Fontos tudni, hogy a kutya élelmezéséről, ápolásáról, ellátásáról a látássérült gazdának kell gondoskodnia, amihez az MVGYOSZ és tagegyesületei közvetlen anyagi hozzájárulást nem nyújtanak. Az egészségügyi ellátás a Vakvezető kutya-kiképző Központban működő állatorvosi rendelőben ingyenes, az Állatorvosi Tudomány Egyetem rendelőjében pedig anyagárban látják el a vakvezető kutyákat. Egy tápforgalmazó céggel kötött együttműködésnek köszönhetően kedvező áron kaphat a gazda vakvezető kutyája részére jó minőségű kutyatápot, egy oltóanyagot gyártó cég pedig vállalta, hogy az MVGYOSZ tulajdonában lévő kutyák díjmentesen juthatnak vakcinához. A közlekedéshez szükséges hámot és a vakvezető kutya igazolványát az MVGYOSZ biztosítja.

A vakvezető kutyát használatba vevő személy utógondozás keretében köteles együttműködni a Vakvezető kutya-kiképző Központ munkatársaival a kutya egészségének megőrzése és a vezető munka megbízhatósága, a kutya képességeinek szinten tartása érdekében.

Döntsön felelősen!

A vakvezető kutya nem csupán egy segédeszköz, hanem érző lény, feltétel nélkül szerető és ragaszkodó hűséges társ. A kutyás életmód kötöttségekkel, kompromisszumokkal jár, hiszen a kutya egészségügyi, fiziológiás, társas és érzelmi szükségleteinek kielégítése elengedhetetlen a kölcsönös elégedettség és feltétlen bizalmon alapuló közös munka érdekében. Kérjük ezért, hogy már a vakvezető kutya igénylés benyújtása előtt alaposan tájékozódjon és hozzon felelős döntést arról, hogy kíván- és képes-e vakvezető kutyával közlekedni és együtt élni!

Szeretnék vakvezető kutyát igényelni

Amennyiben a vakvezető kutya igényléssel kapcsolatban kérdése van, kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével tegye fel!